Fagersta kommun och HSB gör upp i tingsrätten

Efter fyra års väntan möts idag Fagersta kommun och HSB i Stockholms tingsrätt. Det var 2001 som kommunen lämnade in en stämningsansökan med ett krav på HSB på sex miljoner för ränteförluster i samband med byggandet av två äldreboenden och ett flerfamiljshus.

Det är en mångårig och seg historia som har sitt ursprung från en tid då den kommunala bostadsstiftelsen Fagerstahem och HSB arbetade sida vid sida. Bland annat fick HSB i uppdrag att bygga äldreboendena Stolpvreten och Nybo samt flerfamiljshuset Biet i centrala Fagersta. 120 miljoner gick satsningen på, men när kommunen granskat siffrorna ordentligt krävde man tillbaka drygt sex miljoner kronor av HSB eftersom man ansåg att produktionskostnaderna var för höga. Den affären är avklarad sedan några år och nu är det dags för rond nummer två.

Fagersta kommun vill ha sex miljoner kronor plus ränta, totalt åtta miljoner, av HSB för företagets sätt att hantera och slutplacera lånen för byggena. Men medan kommunen anser sig förlorat på den flera år långa handläggningen menar HSB att kommunen tjänat det dubbla, alltså runt 12 miljoner eftersom bankernas räntnivåer då låg på en betydligt högre nivå än de som kommunen genom bostadsstifelsen fick betala till HSB.

Numera är stiftelsens saga all och alla kontakter med HSB är avslutade. Istället ligger de kommunala fastigheterna under nybildade Norra Västmanlands kommunalteknikförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".