Barnmorskan Anna Sandberg visar hur man ska hålla barnet när man ammar. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.

Kurs hos landstinget kan få fler att klara amningen

1:40 min

Andelen mammor som ammar sina barn är lägst i Västmanland jämfört med övriga Sverige - det visar ny statistik från Socialstyrelsen som kom i går. För att hjälpa till att vända den här situationen har landstinget börjat ge en förberedande kurs för blivande föräldrar i just amning.

Amningen i Västmanland har varit lägst i Sverige i flera år - drygt 54% av mammorna här ammar sina barn då de är sex månader gamla. Redan vid fyra månaders ålder är det bara 40% som helammar - det vill säga inte ger något annat än bröstmjölk till sina barn.

Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendationer är dock att barn bör helammas till sex månader, på grund av betydande hälsoeffekter.

Men i våras starade landstinget alltså en kurs i amning som ett komplement till den information som också ges inom BVC:s föräldrautbildningen. Hittills har intresset varit stort med närapå fullbokade kurser.

Kursen som hålls i samarbete med Sensus och organisationen Amningshjälpen är gratis och tar till exempel upp hur man kan få hjälp med olika amningsproblem, hur man kan avläsa barnets amningssignaler och få det att suga på rätt sätt.

Barnmorskan och kursledaren Anna Sandberg, säger att det är bra att få den här kunskapen innan man får barn.

– När man ligger på BB och precis fått barn är man som i en bubbla, och då kan det vara svårt att ta in vad vi säger. Har man gått kursen är man lite mer förberedd.

Hon menar också att de som gått amningskursen är mer benägna att söka hjälp om de får problem med amningen.

– Då kommer man hit och pratar med oss på amningsmottagningen i stället för att sitta hemma och trassla.

Blivande pappan Tommy Bergsköld är en av dem som går kursen och han tycker att den varit väldigt nyttig.

– Innan har jag inte insett att det skulle finnas några direkta problem med amning, men det gör det ju, men här lär man sig hur man kan få bukt med dem.

Blivande mamman Linda Jansson tycker också att kursen varit jättebra och är fast besluten om att försöka amma.

– Ja, jag ska absolut försöka. Sedan får man ju se hur länge tålamodet håller förstås, men försöka måste man ju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista