Halvtid i den omfattande kopplerirättegången i Västerås

Nu är det halvtid i den långa och omfattande rättegången i Västmanlands tingsrätt, där en 36-årig man står åtalad för grovt koppleri och en rad grova våldtäkter. Mannen misstänks ha utnyttjat framför allt EN kvinna, genom att tvinga henne sälja sexuella tjänster till andra män.

Enligt åtalet ska drygt hundra sexköp ska ha gjorts. 36-åringen står också åtalad för att ha utsatt kvinnan för flera grova våldtäkter, med mycket grymma och förnedrande inslag. Våldtäkterna ska ha ägt rum i Västerås och Stockholm och flera andra män är inblandade.

Trots att ungefär halva rättegången återstår så har redan 12 män fällts för sexköp, säger kammaråklagare Tore Widetjärn.

-Jag tycker att tingsrätten har dömt på ett bra sätt i de här fallen, därför att man har gått på kvinnornas uppgifter. I något eller några fall har männen förnekat och då har man valt att fästa tilltro till kvinnorna. I något fall har en man gått med på tre sexköp, medan kvinnan har berättat om fem sexköp och då har man valt att fästa tilltro till kvinnans uppgifter och dömt på hennes uppgifter och det tycker jag är väldigt bra, säger Widetjärn till P4 Västmanland.

Rättegången har inneburit en stor påfrestning för den utnyttjade kvinnan.

- Hon tycker förstås att det är jobbigt att berätta om så svåra saker som hon varit med om under två års tid, säger kvinnans målsägandebiträde, advokat Hans Greijer, till P4 Västmanland.

Hela rättegången hålls bakom stängda dörrar, och det råder stor sekretess. Nu har domstolen fått förfrågningar från olika medier om att slutpläderingarna ska hållas offenligt.

- Det är upp till domstolen att besluta om det, men jag kommer att yrka att HELA rättegången hålls bakom stängda dörrar, av hänsyn till kvinnan, säger advokat Greijer.

Och kammaråklagare Tore Widetjärn håller med.

-Jag för min del respekterar målsägandens ståndpunkt.

Den åtalade mannen nekar till anklagelserna och rättegången beräknas vara avslutad först i mitten av mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".