Krögare och myndigheter samarbetar för minskat drickande

Nu startar länets alkoholhandläggare ett projekt tillsammans med krögarna i länet. Målet är att få en bättre alkoholkultur på länets krogar och få folk och dricka mindre. Det ska i sin tur ge tryggare arbetsplatser för restaurangpersonalen och färre våldsbrott ute på stan på helgerna.

Restaurangpersonalens arbete är inte lätt, säger Bo Ståhlberg, utredningssekreterare i Västerås.

-De ska kunna hantera gäster som är provocerande och påverkade och som egentligen inte ska dricka nåt mer, och lösa situationen så att den blir bra för alla.

Projektet är inte unikt, det har genomförts i flera kommuner i landet, bland annat i Stockholm. Men det är första gången alkoholhandläggarna i ett helt län går samman och gör en gemensam aktion. Även polisen, chefstjänstemän och politiker deltar.

I veckan hade man ett första möte, och uppslutningen var stor, krögarna är positiva. Krögarna och dess personal ska utbildas i en ansvarsfull alkoholservering som det heter, de ska gå en kurs i alkoholfrågor för att veta hur de ska hantera olika situationer på arbetsplatsen. Ett första steg blir att skicka ut skådespelare på krogen som ska spela fulla, allt för att se hur personalen hanterar situationen och vad de behöver bli bättre på.

Att myndigheter samarbetar med krögarna är viktigt, säger Bo Ståhlberg.

-Vi ser ju hur alkoholkonsumtionen ökar i Sverige och en part som kan hjälpa oss med det här är ju krögarna, säger Bo Ståhlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".