Kungsör vill starta egen naturbruksutbildning

Kungsörs kommun har sagt upp avtalet med Ösby naturbruksgymnasium utanför Sala. Anledningen är att det i Kungsör finns tankar om att eventuellt starta en liknande utbildning, och det får man inte göra så länge avtalet gäller.

Avtalet med Ösby naturbruksgymnasium betyder att Kungsör inte får ha någon egen liknande, konkurrerande utbildning, och när tankarna dök upp på en egen utbildning sade man därför upp avtalet.

- Vi börjar med att säga upp det här avtalet sedan får vi se om vi har förutsättningar att utveckla någonting inom naturbruk, säger Pelle Strengbom, kommunalråd i Kungsör.

-Går inte det så kommer vi att teckna ett nytt avtal med Ösby igen, säger Strengbom.

Funderingarna i Kungsör gällde till en början en utbildning kring djurhållning. Nu lutar det mer åt en mer teoretisk utbildning med ekologisk inriktning, men det hela är än så länge på ett tidigt planeringsstadium, och inga konkreta planer finns ännu.

För elevernas del betyder det uppsagda avtalet att ungdomar i Kungsör som söker till Ösby inte längre är garanterade en plats, men så länge det finns platser kvar kan de fortfarande söka.

För kommunens del kan det enligt Pelle Strengbom bli en besparing om man startar en utbildning i Kungsör, eftersom man slipper betala så kallad interkommunal ersättning för elever som studerar på hemmaplan i stället för i andra kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".