Vinnaren tillkännagavs på en presskonferens som innehöll både sång, dans och video, förutom själva tillkännagivandet. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.

Fryxelever med och utser barnrätts-pristagare

"Många barn har det jättesvårt"
3:05 min

Under måndagen tillkännagavs vinnaren av The World’s Children’s Prize, som går till någon som arbetar för barns rättigheter i världen. Vinnaren presenterades på massor med skolor runt om i världen samtidigt, bland annat på Fryxellska skolan i Västerås. James Kofi Annan blev årets vinnare.

James Kofi Annan är före detta barnslav som tog sig ur slaveriet för att istället bli bankdirektör. Sedan tio år tillbaka arbetar han med att rädda barn i Gahna som hålls som slavar inom fiskeindustrin.

Trots prisutdelningen så är det inte den som är själva huvudsaken utan den undervisning som eleverna får som en del av The World’s Children’s Prize.

– Vi har läst, pratat och diskuterat i klassen, säger Amanda Domert som är en av eleverna som håller i presskonferensen.

Det är elever runt om i hela världen som är med och utser vem som ska få det här priset och i år fanns det tre nominerade att välja på. Förutom vinnande James Kofi Annan var också Sompop Jantraka som kämpar mot barnsexhandel i Thailand samt Kimmie Weeks som hjälper barn som drabbas av krig nominerade.

– Det var jättesvårt att välja. Jag tycker att alla har gjort något bra men sen handlar det också om vad som verkade intressantast att läsa om. Då tyckte jag att James verkade intressantast, säger Amanda Domert. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".