Ösby Naturbruksgymnasium utanför Sala

Rektorn på Ösby: "Ingen bra lösning med egna naturbrukslinjer"

Det finns risk för att fler kommuner i länet gör som Kungsör, och säger upp avtalet med Ösby Naturbruksgymnasium för att starta egna naturbrukslinjer.

”Ingen bra lösning”, tycker Gunnar Sundstedt, rektor på Ösby.

Som P4 Västmanland rapporterat har Kungsörs kommun sagt upp avtalet med Ösby Naturbruksgymnasium utanför Sala.

I mitten av 1990-talet gick Västmanlands kommuner in och räddade naturbruksgymnasiet. Man skrev då under ett avtal som garanterade skolan elever från respektive kommun.

Men nu har Kungsör alltså hoppat av - för att försöka öppna eget - och det finns risk för att fler kommuner gör likadant.

Ingen bra lösning, tycker Gunnar Sundstedt, som är rektor på Ösby.

- Vi har en större helhet på vår anläggning. Vi har inte bara en inriktning som eleverna går på, utan de får ju se en bild av hela jordbrukssidan och hela naturbrukssidan, säger Sundstedt till P4 Västmanland.

Han tror inte det är realistiskt att en kommun ensam skulle kunna bygga upp en lika bred verksamhet som man har på Ösby Naturbruksgymnasium:

- Hur får man igen pengarna på det?

- Speciellt om man ser till att årskullarna kanske sjunker längre fram, år 2007. Då är det ju lite vågat att bygga upp någonting som är dyrt, som kostar pengar - och det gör det ju, säger Gunnar Sundstedt.

De flesta elever som går på Ösby Naturbruksgymnasium kommer från Sala och Västerås med omnejd, så om Kungsör hoppar av så kommer det inte att betyda så mycket för skolan, tror rektor Sundstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".