Länets taxi synas extra noga

Taxinäringen i Västmanlands län kontrolleras nu extra noga av myndigheter som polisen, länsstyrelsen och skatteverket. Vid en razzia i fredags visade det sig framför allt vara brister i fråga om arbetstidsböckerna, men också ifråga om prisinformationen.

En statlig utredning visar att så mycket som en fjärdedel av alla miljarder kronor som taxinäringen omsätter i Sverige kan vara svarta pengar, och sedan har länsstyrelsen fått in ett antal anmälningar.

- Vi vet genom ett antal anonyma anmälningar som vi har fått in tidigare, och som är kontrollerade, att det har förekommit bilar som har gått med chaufförer som har varit avlönade enligt skattemyndigheten, säger Bertil Overmark, chef för den enhet som ger ut taxitillstånd på länsstyrelsen.

Vid razzian i fredags fann polisen och samverkande myndigheter brister i en fjärdedel av de bilar som kontrollerades.

- Det är väl ungefär åt det här hållet vi har våra misstankar, att det är inte alltid så riktigt bra.

Av de drygt 70 taxibilar som kontrollerades i fredags hade ett 10-tal brister när det gällde att skriva upp förarens arbetstid, 4 brister i prisinformationen åt passagerarna och 2 förare fick inte köra mer - den ena för att bilen hade körförbud och den andra för att taxametern inte var besiktigad, men framför allt var det alltså arbetstidsboken som antingen saknades eller inte var ifylld på rätt sätt.

- Ja, den är litet svår att fylla i, men det viktiga är ju att man fyller i den direkt innan man börjar köra, för att kör man och inte har fyllt i den kan man bli bötfälld av polisen om de gör kontroller. Och det gör de, säger taxichauffören Lasse som för egen del har ordning på sina papper och är anställd av ett större taxibolag i länet.

Är det det viktigaste skälet att fylla i arbetstidsboken enligt dig?

– Nej, det är för att se att man har haft sin dygnsvila, så att man inte myglar något på något sätt.

Bertil Overmark från länsstyrelsen, vad vinner jag som passagerare på att allt går lagenligt till, om resan kan bli billigare med avstängd taxameter?

– Ja, det är ju en fråga om moral och etik, därför att vi vill ju ha en taxi som är seriös där folk betalar sina avgifter för skatter och sådana saker.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".