Skorstensfria kaminer kan vara livsfarliga

0:56 min

Huset totalförstördes och en ung tjej fick svåra brännskador när hon skulle fylla på spisvätska i en kamin i Kolsva. Skorstensfria kaminer kan vara livsfarliga - om man inte handskas med dem på ett säkert sätt.

I går morse brann ett hus ner till grunden i Gisslarbo i Kolsva efter att en kvinna skylle fylla på en skorstensfri kamin med spisvätska. Kvinnan vårdas nu på sjukhus med svåra brännskador. Hon hyrde huset i Kolsva tillsammans med två kompisar, alla norska medborgare.

Branden startade när kvinnan skulle fylla på en så kallad skorstensfri kamin, som eldas med en brännbar vätska. Spisen hade inte svalnat - och det var varm vätska kvar i kärlet som ledde till att en explosionsliknande brand, tror polisen.

-– Har man eldat i tre-fyra timmar och ska fylla på med nytt bränsle, så är det extremt viktigt att man låter kaminen svalna av innan man fyller på med nytt bränsle, eftersom det är alkohol man fyller på med, säger Christian Elofsson, skorstenstekniker på Skorstenstätaren & Kaminbutiken i Västerås.

Bränslekoppen i en sådan här kamin blir så pass varm, så när man fyller på med ny alkohol dunstar den extremt fort och fattar eld vid högre tempraturer. Då kan det blossa upp explosiva flammor.

Den här typen av skorstensfria kaminer har blivit populära och finns i både golv- och väggmodeller. Vet folk hur man ska hantera sådana här prydnadskaminer säkert?

-– Både ja och nej. Det finns bruksanvisningar som följer med kaminerna, och även en varningstext på spisbränslet där det står klart och tydligt att man inte bara kan fylla på, säger Christian Elofsson.

Tror du folk har mindre respekt för skorstensfria kaminer än för vanliga eldstäder, att elden inte känns som en "riktig eld"?

-– Det hoppas jag inte. Det är minst lika farligt, så fort du hanterar eld så finns det risker.

Cecilia Tiberg

Cecilila Tiberg. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio.

p4vastmanland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista