Ångkraftverket kan få äventyrsbad

Det presenteras som ”Nordens häftigaste upplevelsecenter”, det som byggbolaget Peab vill göra i gamla Ångkraftverket i Västerås. Vid sidan av ett energimuseum, akvarium och café vill man ha ett äventyrsbad i huset.

Det skulle få två 25-metersbassänger och i taket ett bad med saltvatten.

Att få ett äventyrsbad i stan är något som kommunledningen vill, men tidigare har man talat om Lögarängen.

Idag presenterade alltså Peab sina planer för en plats längre bort, mot Björnön till.

– Vi tittar upp en 20-25 meter. Däruppe kommer ”Water pipe” och ”Vildfors” att starta. De här ”water pipsen” är rör som man åker i, där man får litet häftiga upplevelser.

- ”Water pipsen” kommer att vara drygt hundra meter långa och får en enorm fallhöjd, på över 22 meter, och sedan kommer man landa i olika former av bassänger där man kan transportera sig vidare, säger arbetschefen Mikael Pettersson-Sjölund på Peab.

Det kommer att kosta, men hur mycket kan man inte säga än, och sedan är tanken att upplevelsecentret ska kunna gå runt av sig självt genom långsiktiga hyresavtal.

Det största problemet är att gamla ångkraftverket i Västerås är byggnadsminnesförklarat, säger projektledaren Bo Olsson:

– Jag tror att det problemet är större än det ekonomiska problemet.

Men Peab har tänkt att spara så mycket det går på huset.  Sedan Peab köpte det 1998 har det mest stått tomt. Att få hela upplevelsecentret klart kan ta mellan fyra och sex år, enligt Peab.

Kommunledningen välkomnar byggbolagets planer.

– Det är väl jättebra om det finns ett intresse att tillskapa det här med privata medel, istället för att det skulle vara helt skattefinansierat, säger kommunstyrelsens vice ordförande, socialdemokraten Staffan Jansson.

Men vad betyder det för planerna på ett äventyrsbad på Lögarängen?

– Det är för tidigt att se. Det här får vi ju se som en helhet. Vi har ju gjort en badutredning, där vi har Kristiansborgsbadet och Lögarängen, för att se hur ska vi förverkliga vårat bad, och här är det ju en ny pusselbit som kommer med. Så vi avvaktar och ser vad som händer med Peabs planer.

Lögarängen skulle istället kunna utvecklas till ett attraktivt utebad, för staden är nog för liten för två äventyrsbad, om Peab kan förverkliga sin idé, enligt Staffan Jansson.

Kommunstyrelsen har fått en information av Peab och samtliga partier har - enligt Jansson  - sagt att man från stadens sida ser positivt på byggbolagets planer.

Men det här med att huset är byggnadsminnes-förklarat då?

- Ja, det är svårt, svarar Staffan Jansson, men tillägger:

– Det som är intressant med Peabs idé här är att man får in mycket; man får dels att man bevarar det kulturminnesmärkta, men samtidigt utvecklar huset till något nytt.

- Så att jag tycker att Peabs planer ser väldigt intressanta ut!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".