1 av 2
Oljeön i Ängelsberg /Foto: Raija Edvinson/
2 av 2
Färjan Petrolia på väg ut till Oljeön /Foto: Raija Edvinson/

Storsatsning i Ängelsberg går i stöpet

Storsatsningen på att göra Ängelsberg mer attraktivt ser ut att gå i stöpet.

Man ville ha 60 miljoner kronor i bidrag till satsningen, men pengarna från EU är nästan slut...

Tidigast i juni kan det komma ett positivt besked - men då är halva turistsäsongen redan över.

I flera år har Upplevelselinje Bergslagen jobbat för ett attraktivare Ängelsberg, och meningen var att - nu när det EU-projektet är över - fortsätta med en satsning på vad man kallar Världsarvsbyn.

På världsarvet, dvs Engelsbergs Bruk, och ute på Oljeön skulle i sommar dramatiserade visningar ske, liksom samordnade föreningsdrivna temadagar.

Ett kulturcentrum skulle skapas och ett café skulle öppnas, troligen i stationshuset i Ängelsberg.

Dessutom fanns i planerna en ny brygga ute på Oljeön, där världens äldsta bevarade oljeraffinaderi finns, liksom en ny småbåtsbrygga.

Allt detta i kombination med Banverkets beslut att rusta upp bangården i Ängelsberg skulle skapa miljöer och aktiviteter som skulle locka folk att bosätta sig på orten. Kanske skulle det också innebära fler arbetstillfällen.

Men av detta blir det intet. Det finns helt enkelt inga pengar kvar för satsningen.

Hans Jansson, som administrerar EU-bidragen på Länsstyrelsen, säger till P4 Västmanland att tillgången på medel är betydligt mindre än vad man räknat med.

Tidigast i juni kan det komma ett positivt besked - men då är halva säsongen över, och mången turist har redan valt andra mål för sina utflykter.

Kvar står nu Fagersta kommuns beslut att satsa 340 000 kronor i Världsarvsbyn och att genomföra insatser genom eget arbete till ett värde av 568 000 kronor.

- Det blir inte riktigt som vi tänkt oss men trots allt finns det lite pengar att utveckla Ängelsberg med, säger kommunalrådet Stig Henriksson (v) till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".