Bättre arbetsmiljö i fokus i Köping

Köpings kommun drar nu igång en satsning på att förbättra arbetsmiljön för de anställda, och få ner antalet sjukskrivningar.

Köpings kommun ska arbeta mer systematiskt med arbetsmiljön, en ny arbetsmiljöpolicy införs, en personalkonsulent har anställts för att jobba med frågorna och tanken är att alla anställda ska ha möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet.

I Kolsva jobbar man redan på ett liknande sätt och Bo Nilsson, kommundelschef i Kolsva, tycker att det är bra att hela kommunen nu satsar mer på arbetsmiljöarbetet:

- Jag tror att i takt med att ( ... ) vi har fått allt fler sjukskrivna, måste vi ta ett ansvar som arbetsgivare och det är högaktuellt idag att göra så, säger Bo Nilsson.

I Kolsva kommundel har man, som det heter, kvalitetssäkrat hela verksamheten, mycket förenklat kan man säga att man tar fram klara rutiner för hur verksamheten ska skötas, man gör också upp rutiner för hur arbetet följs upp, så att man verkligen gör det jobb som man ska. I det här ingår även arbetsmiljöarbetet, enligt Bo Nilsson, som också talar om vikten av att de anställda blir delaktiga i arbetet och får utbildning om arbetsmiljö och bakomliggande orsaker till sjukskrivningar.

Nya regler sedan årsskiftet gör att sjukskrivningarna kostar mer för arbetsgivarna, som nu betalar full sjuklön de två första veckorna och därefter 15 procent av sjukpengen.

- Sjukskrivningskostnaderna gör att pengar går till att betala sjuklöner istället för att kunna gå till annan verksamhet men först och främst är det viktigt att människorna mår bra och trivs på arbetsplatserna, säger Roger Eklund, kommunalråd i Köping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".