Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brister i kontrollen av familjehem

Kommunerna brister när det gäller tillsyn av familjehem för barn. Bland annat förekommer det att omhändertagna barn i familjehem inte ens får besök av socialnämnden som är den instans som har ansvaret för barnen. Det här visar en granskning som fem länsstyrelser i mellansverige, bland annat Västmanland, gjorde i fjol. De fem länen är: Dalarna, Gävleborg, Värmland, Västmanland och Örebro län

- Socialnämnden har ett ansvar för alla barn som placeras utan för hemmet. Och i det ansvaret ingår att göra utredningar och följa upp så att barnen får den vård de är i behov av. Det säger Katarina Pihl, socialkonsulent på Länsstyrelsen i Västmanlands län.

Ett annat problem, som rapporten visar på, är att kommunerna lämnar för stora befogenheter åt privata bolag som själva jobbar med att förmedla familjehem. Till exempel: En socialnämnd i en kommun letar familjehem åt ett barn som inte kan bo med föräldrarna. Nämnden får då kontakt med ett privat företag som säger något i stil med att: ”Javisst, här finns det ett familjehem som vi har koll på, och det är ett bra hem.” Då har det hänt att socialnämnden har nöjt sig med det, utan att själv kolla upp famlijehemmet i fråga. Det är en brist, menar rapporten.

Rapporten baserar sig på en granskning av 97 omhändertagna barn, i olika kommuner, bland annat Arboga och Skinnskatteberg. Två kommuner som enligt länsstyrelsen redan har vidagit vissa åtgärder för att rätta till bristerna.

- Absolut. Den respons vi har fått är att det här ska korrigeras. Man kommer att besöka familjehemmen och jag vet att det har gjorts familjehemsutredningar i efterhand, säger Katarina Pihl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".