JB byter namn till Grillska gymnasiet

"Vi ska fylla namnet med det vi står för"
0:35 min

När JB-gymnasiet, som finns på flera håll i landet, bland annat i Västerås, skulle byta namn hölls en omröstning. Det vinnande förslaget var "Hammarskjölds Gymnasium" som inte godkändes av släkten Hammarskjöld. Då vann tvåan, "Grillska Gymnasiet".

Möjligheten att rösta spreds till fler än det var tänkt, även utanför skolan. Och det gick att rösta flera gånger.

Men det har inte påverkat resultatet, säger Marika Markovits, ordförande i Stiftelsen Stadsmissionen Skola, som driver gymnasiet:

– Avsikten var inte att man skulle kunna rösta hur många gånger som helst och dessutom är det några som skickat ut omröstningslänken utanför skolstiftelsen, vilket inte heller var avsikten. Men vi kunde se att länken kom ut ganska sent och tendensen att "Grillska gymnasiet" kom tvåa såg vi väldigt tidigt. Och de här extrarösterna kom in efter klockan tre då vi stängde röstningen, säger Marika Markovits.

– Nu arbetar vi framåt med att fylla namnet med det vi står för i skolverksamheten.

Namnet Grill är historiskt bundet till Stiftelsen Stadsmissionen Skola i Stockhom genom en gammal fastighet de äger sedan 1913. Huset ägdes tidigare av släkten Grill.

Gymnasieskolan i Västerås är en av sex i landet som stiftelsen äger. De finns i Västerås, Uppsala, Eskilstuna, Örebro, Stockholm och Sundbyberg.

Lyssnartips!

Den här nyheten blev gjord efter tips från våra lyssnare. Hör av dig du också med tips på saker du vill att vi ska ta upp! Kontakta vår publikredaktör telefon 021-495 25 58 eller jenny.rask@sverigesradio.se monica.elfstrom@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".