Före nedläggningsbeslutet demonsterade engagerade Virsbobor utanför kommunhuset i Surahammar. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Nu spikas detaljerna om folkomröstningen i Surahammar

1:11 min

I kväll ska kommunfullmäktige i Surahammar klubba datum och detaljer för folkomröstningen om högstadiet i Virsbo. Högstadiet lades ju ner trots stora protester och politisk debatt. Folkomröstningen ska hållas trots att den, enligt tidigare uttalanden, inte kommer att rädda högstadiet.

I kväll ska detaljerna alltså spikas, säger Christina Waster Jansson (S), ordförande i Surahammars kommunfullmäktige:

– Frågan som valnämnden föeslår är "Ska högstadiet på Virsboskolan återinrättas" och sedan får man svara "ja", "nej" eller "avstår".

Surahammars kommunalråd Britt-Inger Fröberg (S) har sagt att omröstningen inte kommer spela någon roll, då det är ekonomin som styr. Kommer den här omröstningen ha någon betydelse?

– Det kan man aldrig säga i förväg. Enligt kommunallagen måste vi ha omröstningen.

– Man kan inte säga hur det blir förrän beslutet är taget, men det har inte blivit någon ekonomisk ändring och inte heller med elevunderlaget, säger Christina Waster Jansson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista