Allt tommare i Surahammars centrum

1:43 min

Det blir mer och mer ödsligt i Surahammars centrum. Många butiksfönster gapar tomma. Tidigare i år stängde Konsum, den sista stora mataffären, och i vår kommer järnaffären att lägga ner. P4 Eftermiddag sänder direkt från Folkets Hus idag mellan kl 15-16.30.

– Det är så tomt på centrum nu så man kan inte säga någonting. Det är tråkigt, men vad ska man göra? säger Surahammarsbon Berit Johansson.

Många butiksfönster gapar tomma i Surahammars centrum. Konsum lade ner tidigare i år och någon gång i vår försvinner järnaffären också.

Men det finns i alla fall en och annan som vågar satsa: När Francis Howel fick veta att Konsum skulle läggas ner bestämde han sig för att starta en liten kiosk/mataffär på Köpmangatan.

Han får många positiva reaktioner från kunderna, men det är tufft i Surahammars centrum.

Francis Howel jobbar sexton timmar om dygnet.

– Jag tror att det är många som är nöjda, de tackar mig. De säger: "Vågar du starta den här butiken här?" Det är inte lätt, faktiskt, i Surahammar, säger Francis Howel och fortsätter:

– Jag har upptäckt under de här fyra – fem månaderna att det är svårt, man måste vara väldigt stark för att kunna satsa i Surahammar. Det är många som har startat men efter en eller två månader har de försvunnit, som bageriet tror jag bara var här i två veckor sedan försvann de, säger Francis Howel.

Surahammarsbon Kent Ove Hedmark bor i samma hus som den nyöppnade butiken:

– Det är jättebra, för de äldre som har rullatorer och så, de har ju långt upp till Willys.

Annars är det ju ganska tomt just nu i Surahammars centrum?

– Ja, det håller på och dör ut totalt, det gör det. Det är bara bolaget och apoteket kvar snart.

Vad tycker du om det?

– Ja, det är ju förskräckligt att det ska bli ett sådant samhälle.

– Man vet ju hur det har varit förr i tiden, då var det ju affärer utefter hela Köpmangatan, säger Kent Ove Hedmark till P4 Västmanland.