Svårare för funktionshindrade att få assistans

10 min

Konsulter lär handläggare att säga nej till funktionshindrade som ber om hjälp, det avslöjade TV4:as Kalla fakta igår. Att det är svårare att få personlig assistans i Västmanland. Det menar Ewy Lundsten-Falk som är ordförande i Neuroförbundet Västmanland.

I går visade Kalla fakta hur konsulter föreläste för LSS-handläggare, alltså de tjänstemän som ska besluta om en funktionshindrad ska få hjälp, om hur de ska säga nej till funktionshindrade som söker personlig assistans.

I programmet framkommer det att även i Västerås har konsulterna hållit utbildning. Det blir allt svårare att få personlig tycker Ewy Lundsten-Falk som är ordförande i Neuroförbundet Västmanland, 

– Jag tycker att kommun och Försäkringskassan har glömt bort att det här är en rättighetslag. Det handlar om att ge personer med funktionshinder möjlighet att leva på samma villkor som människor utan handikapp, säger Ewy Lundsten-Falk.

Har det verkligen ökat på senaste tiden?

– Det pratas bara pengar och att vi kostar för mycket. Det har fått följden att reglerna har skärpts upp så att det svårare att få assistans trots att personen behöver det. 

– Vi har medlemmar som anses kunna klara sig själva, men som i verkligheten kanske får vänta hela dagen på att deras partner kommer hem innan de kan gå på toaletten, säger Ewy Lundsten-Falk. 

Eva Sahlén, direktör på sociala nämndernas förvaltning i Västerås, säger så här om varför man anlitat konsulten i reportaget i Kalla Fakta:

– Vi har ju handläggare som slutar, söker andra jobb, går i pension, blir föräldralediga och så vidare och då finns det ju ett behov utav en kontinuerlig fortbildning. Det här är ett av de utbildningsföretag som finns på marknaden och vi har ju skickat handläggare på utbildning hos det här, men även hos andra utbildningsföretag. Vi använder oss också av våra egna kommunjurister när det gäller vissa utbildningar, säger Eva Sahlén och fortsätter:

– Jag har fått bilden av att när våra handläggare har deltagit i den här utbildningsanordnarens kurser, så har de inte uppfattat att utbildningen har gått ut på att tipsa om hur man skulle kunna ge avslag eller så utan de uppfattar att utbildningen har varit saklig och korrekt, säger Eva Sahlén.