Ridläraren Cicki Sibbern (t v) har blivit Årets Ridlärare 2013. Här är hon och Maria Dellham hos P4 Västmanland i ett annat sammanhang, för att berätta om sitt projekt för svensk-somalier på Stora Ekeby.

Cicki Sibbern på Stora Ekeby är årets ridlärare

1:41 min

Svenska Ridsportförbundet har utsett Catarina "Cicki" Sibbern till Årets Ridlärare 2013. Sedan 23 år tillbaka jobbar hon som ridlärare på Stora Ekeby Ridklubb utanför Strömsholm. Själv visste hon inte ens om att hon var nominerad.

– Jag tycker att det är så roligt att jobba. Jag brinner för mitt jobb och är engagerad, säger Cicki Sibbern, som får utmärkelsen för "sitt djupa engagemang och förståelse för ridskolans olika aktiviteter på alla nivåer."

Hon säger att hon har ett nära samarbete med sina kollegor - och då menar hon ridskolehästarna:

– Det är jag och mina kollegor hästarna som lär våra elever och barn att rida. I och med att hästarna är trygga med mig så kan vi ge en bra utbildning.

Cicki Sibbern har också, tillsammans med Maria Dellham, försökt dra igång ett integrationsprojekt som IDA-enheten i Västerås nappat på.

Tanken är att svensk-somaliska mammor och barn ska få komma till Stora Ekeby Ridklubb och jobba med hästarna och träffa andra människor.

Och hon har just fått veta att det börjar hända saker med projektet:

– Det börjar röra på sig. Vi får ett möte den 25:e, och jag hoppas verkligen att det här ska gå iland nu.

Cicki Sibbern har även förut jobbat med ridning och hästar som ett led i att nå de nya svenskarna. Då handlade det om nyanlända flyktingbarn från Burma.

Hon kommer att motta utmärkelsen Årets Ridlärare 2013 på Ryttargalan den 27 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista