Alfred Skogberg är journalist och författare till boken "När någon tar sitt liv". Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio

"Media rapporterar ofta om självmord på fel sätt"

8:15 min

Alfred Skogberg är journalist och författare till boken "När någon tar sitt liv" och en av initiativtagarna till den ideella organisationen Suicide Rescue. Han tycker att journalister måste bli bättre på att rapportera om självmord.

1993 tog hans barndomsvän Jonas sitt liv han har sedan dess engagerat sig i frågor kring självmord på olika sätt. Bland annat om hur journalister och media berättar om självmord.

– Det finns lyssnare, tittare och läsare där ute som funderar på att ta sitt liv. Om de då kan hitta någon som har tagit sitt liv och kan identifiera sig med den personen och känna kan han eller hon då kan jag också göra det. Då har vi som journalister misslyckats, säger Alfred Skogberg.

Han säger att journalister ska kunna rapportera om självmord men att det då måste göras på rätt sätt. Det allra viktigaste är att inte skapa identifikation. Han tycker istället att man ska fokusera på de efterlevande och på vad man kan göra för att förebygga självmord.

– Jag menar inte att man ska hoppa över att berätta om att någon tagit sitt liv utan det är viktigt och om det är relevant så ska man också kunna berätta om vilken metod som har används. Men åter igen handlar det om att inte skapa identifikation. 

Mattias Rensmo

Funderar du på att ta ditt liv?

På nedanstående länkar hittar du hjälp och stöd.

Nationella hjälplinjen (1177)

Mind (Arbetar för psykisk hälsa)

Ungdomsmottagningen om självmord

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista