Polishuset i Västerås. Foto: Samuel Sillén/SR Västmanland

Ännu ingen misstänkt för bränder i Skultuna

1:44 min

Skultuna utanför Västerås har den senaste tiden drabbats av en del bränder och skadegörelse. Men polisen har ännu inte något konkret som kan peka på någon misstänkt.

Det var den första november det brann i en pizzeria i det lilla samhället. Bara några dagar tidigare brann det i restaurangen i gallerian.

Polisen misstänker att bränderna var anlagda.

Hans Nordahl på polisen leder utredningen, där man ännu inte har någon misstänkt.

– Vi har haft många förhör med boende och pizzeriaägare.

Har förhören lett någonvart?

– Inte lett utredningen framåt på så vis att vi hittat någon som är skäligen misstänkt, det har vi inte. Vi saknar iakttagelser från allmänheten i Skultuna, säger Hans Nordahl.

Det låter som att ni är ganska långt ifrån att hitta vem eller vilka som gjort det här?

– Ja, i dagsläget så är vi det helt klart. Det är viktigt att komma ihåg att det i sådana här ärenden som mordbränder så är de väldigt svåra att utreda. Många gånger brinner bevisningen i form av spår, fingrar och DNA - upp.

Polisen har satt in extra resurser i Skultuna, bland annat i brottsförebyggande syfte:

– Jag vet att myndigheten i stort har extra tillsyn när det gäller Skultuna under kvällar och helger. Dels av uniformerad BF-personal (brottsförebyggande) och dels från ungdomspolisen.

Räcker era resurser till för att ta hand om det här?

– Ja, det tycker jag.

Förebyggande också?

– Det tycker jag nog också att det gör, vi försöker ju vara ute i skolor för att prata brottsförebyggande angående bränder och annan form av brottslighet, säger Hans Nordahl, biträdande chef på utredningssektionen i Västerås och förundersökningsledare när det gäller bränderna i Skultuna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista