Klädbutikernas provrum för små för rullstolar

1:42 min

Att vara rörelsehindrad och rullstolsburen innebär ofta svårigheter. Rullstolsburna Tea i Västerås är van att bemästra till exempel höga trottoarkanter och branta ramper. Men ett problem hon inte hittar någon lösning på att alltför små provhytter i klädaffärer.

Som kvinna i 50-årsåldern vill hon kunna prova och bedöma de kläder hon vill köpa, precis som vem som helst. Men det är verkligen inte lätt. I en av de stora klädkedjornas butiker i Västerås centrum är det trångt.

När assistenten Ann Bergström rullar in Tea med rullstolen i provhytten blir det fullt. Ann själv får inte plats inne i hytten, utan får stå utanför och hålla i skynket när Tea byter om.

Det är bökigt och ger inte särskilt mycket enskildhet.

– Själv klarar man sig ju inte, det finns ingen chans, säger Tea.

När omklädningen väl är gjord så har Tea själv dessutom svårt att se hur kläderna ser ut.

– Jag får lita på att de säger hur det ser ut, jag kommer ju inte åt utan att åka halvvägs ut i korridoren för att titta. Ofta blir det ju så där lite på måfå, säger Tea.

Både Ann och Tea säger att flera butiker tidigare haft större provrum där de båda fått plats. Men efter att butikerna flyttat och byggt om så finns bara små provrum kvar.

– Det har blivit en försämring, säger Ann Bergström till P4 Västmanland.