Christer Fuglesang med fötterna på jorden

13 min

I veckan gästade astronaut Christer Fuglesang Västerås och Aaros kongresscenter. Han är fortfarande anställd av ESA (European space agency) men är utlånad till Sverige för olika projekt på jorden. Ännu lever drömmen om att få återvända till rymden.

– Jag skulle gärna vilja men mina chefer har sagt att de tyvärr inte har några fler reser till mig. Det finns andra astronauter som de måste skicka upp på de få platser de har, men i princip är jag kvalificerad och skulle kunna bli satt på en rymdresa eftersom jag fortfarande är anställd av ESA, berättar Christer Fuglesang.

Christer Fuglesang har gjort två resor ut i rymden vilket gett honom ett unikt perspektiv av den planet vi bor på. Att jorden är rund blir till exempel väldigt tydligt utifrån rymden sett även om man bara åker ut 35- 40 mil.

– Den perfekta bilden är precis när solen håller på att gå upp. Jorden är helt svart rymden är helt svart och så ett tunt, tunt skikt som går i blått och så lite vitare ner mot jordytan. Det ser väldigt tunt ut. Det är vår atmosfär, det är där vi har allt vårt syre och vår livsmiljö. Det ser väldigt skört ut så det gäller att ta hand om det där, säger Christer Fuglesang.

Christer Fuglesangs liv på jorden snurrar rätt snabbt. Han dyker upp lite här och var och syns i många olika sammanhang. Bland annat undervisar han på KTH om rymdfart, jobbar för rymdstyrelsen, är ute på skolor och pratar och så skriver han böcker. I dagarna släpper han sin fjärde bok om barnen Markus och Mariana som handlar om rymdens svarta hål och kvantmekanik.

– De hamnar i en värld där det är lite underligheter där det reflekterar hur kvantmekaniken fungerar. Min förhoppning igen är att barn ska få en liten idé om vad det är det här med kvanmekaniken. Det här var ärligt talat den svåraste boken att skriva den svåraste boken att skriva, säger Christer Fuglesang.