Rätt i tvist om färdtjänst efter tre års kamp

1:31 min

I tre år har Lissie Lindhult från Sala kämpat mot kommunen för att få ta med sig sin elrullstol på färdtjänstresorna. Nu har hon fått rätt i högsta instans.

Trots att Lissie Lindhult gång på gång har fått rätt i de olika instanserna så har kommunen överklagat. Men nu har Högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt, Lissie har rätt att ta med sig sin elrullstol och nu kan inte Sala kommun överklaga.

-- Det känns jättebra. Helt fantastiskt att den lilla människan kan vinna över kommunen, säger Lissie Lindhult.

Vad tycker du om kommunens agerande i den här frågan?

– Jag inklusive de flesta omkring mig har inte förstått någonting.

Per-Olov Rapp socialdemokratiskt kommunalråd i Sala berättar vad som händer i frågan nu.

– Vi kommer att ge henne ett generellt tillstånd.

Men trots att Lissie Lindhult har fått rätt i samtliga instanser så tycker Per-Olov Rapp att det har varit värt att ta fallet hela vägen.

– Nu får vi ju en vägledningen. Det är det överprövningar är till för.

Även om det drabbat Lissie Lindhult?

– Ja, men hon blir ju en pilot för alla andra kanske. Nu kommer vi inte generellt ge alla tillstånd utan kommer att pröva varje enskilt ärende. Om det är liknande behöver vi kanske inte pröva varje fall ändå upp i Högsta förvaltningsrätten.

Lissie tipsade

Lissie Lindhult hörde själv av sig till oss och tipsade om sin seger mot kommunen! Hör av dig och tipsa du också! Kontakta publikredaktör Monica Elfström på 021-495 25 58 monica.elfstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.