Akut brist på förskoleplatser i Kolsva

1:48 min

Kolsva kommundel slår nu larm om att det saknas förskoleplatser till alla barn. Och läget är akut - därför begär kommundelsnämnden mer pengar för att kunna skaffa tillfälliga moduler.

– Eftersom politiker har tagit beslut här i Kolsva på att det ska vara 12-15 barn per avdelning... det är ju fler barn än så i grupperna. Det är väldigt svårt att få in fler, säger Katarina Nikitin, förskollärare och skyddsombud för Lärarförbundet.

I dag är 186 barn inskrivna i förskolan i Kolsva, dessutom 20 barn i kö. I de siffrorna ingår också Odensvi, som ligger i Kolsva kommundel.

– Vi har mycket barn i Odensvi. Så det behövs verkligen nya lokaler, säger Airi Ahosmäki, förskollärare i Odensvi.

Frågan går nu vidare till politikerna i Köpings kommunfullmäktige. Kolsva är en kommundel i Köpings kommun och ska det beviljas mer pengar måste det beslutas av fullmäktige.

I Kolsva har man inte specificerat hur många moduler som krävs: man säger bara "erforderligt antal nya avdelningar". Det behövs också anställas tre personer per modul plus ett köksbiträde på halvtid.

Egentligen behöver man bygga nytt, men att bygga nya förskolor tar tid och hinner inte bli klart inom ett halvår. Och eftersom läget är akut behövs moduler tills vidare.

– Just för tillfället finns inga lokaler i Kolsva, så det är moduler vi önskar, säger förskolechefen i Kolsva, Ann-Charlotte Björnsson.

Att det plötsligt uppstått ett akut behov av förskoleplatser hänger ihop med den inflyttning som varit i Kolsva på senaste tiden.

På så sätt är förskolebristen ett ganska angenämt problem.