Barn med ADHD får inte hjälpmedel

2:08 min

Barn med ADHD och liknande diagnoser i Västmanland får inte tillgång till de hjälpmedel som finns på landstingets hjälpmedelscentrum. Problemet är landstingets organisation, det finns ingen som skriver ut hjälpmedlen. Landstingsrådet Juha Rundgren säger att landstinget måste ordna det, så fort som möjligt.

– Jag tycker att det är helt otroligt, det är kränkande. Han skulle kunna få en bättre dag, kanske kunna sitta i skolan och koncentrera sig mycket bättre än vad han gör i dag. Det finns en värld av hjälpmedel, till exempel appar att ha i läsplattan för att göra en tydlig struktur, stressbollar, bolltäcken, så berättar en anonym mamma som hört av sig till P4 Västmanland.

Hon skulle vilja testa flera hjälpmedel till sin son som har ADHD, till exempel bolltäcke, eller tyngdtäcke, för att se om det kan hjälpa honom att sova bättre.

Den dag vi intervjuar mamman berättar hon att sonen somnat klockan ett på natten.

Ett sådant täcke kostar uppemot 7 000 kronor säger hon, även andra hjälpmedel kostar, och dessutom behövs hjälp med instruktioner och utprovning.

Men inom landstinget finns ingen instans som skriver ut hjälpmedel till den här gruppen barn. Enligt en landstingsrapport från slutet av förra året har alla landstingsstyrda vårdcentraler beslutat att ansvaret för det här bör ligga på Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, men på BUP finns ingen tjänst som förskrivare, som kan skriva ut sådana här hjälpmedel, eftersom BUP menar att det inte finns vetenskapliga belägg för att så kallade kognitiva hjälpmedel hjälper.

– Jag måste säga att jag förstår mammans förtvivlan, och det är inte hon som ska behöva lösa det här. Vi har problemet i vår egen organisation, säger Juha Rundgren, landstingsråd på Landstinget Västmanland.

Enligt Juha Rundgren är ett problem att marknaden nu svämmar över av nya hjälpmedel, och för att de ska kunna skrivas ut av landstinget krävs vetenskapliga belägg, något som ibland saknas. 

Men han säger också att det måste vara så att det finns någon som kan skriva ut de hjälpmedel som går att skriva ut, och alldeles i dagarna har politikerna gett berörda verksamheter inom landstinget i uppgift att ordna det, så fort som möjligt.

– Det är väldigt olyckligt om föräldrar, och framförallt barn och ungdomar, drabbas av det här. Det får helt enkelt inte ske. Är det någonting vi måste lösa så är det det här och det fortast möjligt, just när det gäller förskrivarkompetensen, säger han.

När tror du att det här kan vara löst?

– Jag vågar inte säga något exakt datum, men fortast möjligt. Jag hoppas att när snön börjar smälta i vår så kan vi säga att "nu har vi löst det här", säger landstingsrådet Juha Rundgren.