Folkpartiet satsar på jämställdhetsfrågor

0:34 min

En extra pappamånad - och hårdare lagstiftning mot sexualbrott. Ragnhild Källberg oppositionsråd för Folkpartiet i Västerås, är nöjd med facit efter partiets landsdagar i Västerås.

Jämställdhetsfrågorna fick stort utrymme på Folkpartiets landsdagar i Västerås i helgen. Bland annat beslutade man att öronmärka en tredje månad i föräldraförsäkringen för varje förälder. Vikta månader i föräldraförsäkringen brukar kallas "pappamånader", eftersom män är föräldralediga i betydligt mindre utsträckning än kvinnor.

Men folkpartisterna i länet var delade i den här frågan. Riksdagsledamoten Roger Haddad kritiserade besultet på twitter: "Vill pappor vara hemma med sina barn? Självklart! Vill de att politiker bestämmer det? Nej!"

Men Ragnhild Källberg, gruppledare för Folkpartiet och oppositionsråd i Västerås, håller inte med sin kollega.

-– Jag är för det här, och det är barnperspektivet som jag tänker på. Ett barn har rätt till båda sina föräldrar så mycket som möjligt. Min bakgrund är att jag vet hur jobbigt det kan vara i arbetslivet att få ta ut sin föräldraledighet, det är inte så himla lätt i praktiken, säger Ragnhild Källberg.

Folkpartiet beslutade också att driva frågan om en samtyckesparagraf inom sexualbrottslagstiftningen.  Ett nej ska inte bara vara ett nej, utan gärningsmannen ska också kunna dömas om denne "borde kunna ha förstått" att det handlat om ett nej.

-– Det här är också en jämställdhetsfråga. Var och en äger sin egen kropp och sitt eget beslut. Vi har färsta domstolsbeslut i minnet, där man lägger in tolkningar av motståndet hos en ung tjej, att egentligen så gjorde hon inte motstånd. Så kan det inte vara, säger Ragnhild Källberg.