Fildelande Salabo inför rätta

Åklagaren menar att den 28-årige fildelande Salabon gjort flera tusen filmer och tv-serier tillgängliga för allmänheten och den svenska filmindustrin kräver 28-åringen på drygt sju miljoner kronor. Under måndagen startade rättegången i Västmanlands tingsrätt.

Det handlar inte om vad man kan kalla en "vanlig" fildelare som laddar ner filmer för att titta på. 28-åringen har haft tillgång till vissa nätverk där han kunnat få tag på de allra senaste filmerna och laddat ner dem till sin dator.

Sedan har han gjort om dem till så kallade torrent-filer som han lagt upp på fildelningssiten Swebits och på så sätt gjort dem tillgängliga för den vanlige fildelaren som kunnat ladda hem och se filmerna eller tv-serierna.

Rättegången handlar till viss del om att Salabon laddat ner filmer från nätverken han haft tillgång till, men tonvikten ligger på att han sedan gjort filmerna och tv-serierna tillgängliga för andra.

Åklagaren Henrik Rasmusson menar att 28-åringen gjort flera tusen filmer och serier tillgängliga för Swebits medlemmar. Dock handlar rättegången om 517 filmer och serier vars rättigheter ägs av olika filmbolag.

Bland bevisningen finns att Rättighetsalliansen, tidigare Svenska antipiratbyrån, laddat hem och kontrollerat 13 av filmerna och menar att de laddat ner dem från 28-åringen.

Salabon erkänner att han gjort de 13 filmerna som Rättighetsalliansen laddat ner tillgängliga, men menar samtidigt att det inte finns något som bevisar att de filmer som Rättighetsalliansen inte kontrollerat verkligen fungerat att titta på. Därför menar han att han är oskyldig till att gjort övriga drygt 500 filmer tillgängliga.

Med anledning av det lade åklagaren Henrik Rasmusson under rättegången till ett åtal om försök till att tillgängliggöra upphovsrättsskyddade tv-serier och filmer för allmänheten.

Samtidigt är filmbolaget Nordisk film på plats, representerade av Rättighetsalliansens Henrik Pontén. Bolaget vill ha ersättning och skadestånd på drygt sju miljoner kronor för att 28-åringen ska ha gjort Beckfilmen "Levande begravd" tillgänglig för Swebits medlemmar två dagar innan den officiellt släpptes på dvd.

Rättegången, som avslutas under tisdagen, är det hittills största rättsliga fall i Sverige där en person åtalats efter att ha laddat upp film.