Bindor och kondomer sabbar reningsverk

Våra avlopp fylls av tonvis med avfall som inte hör hemma där. Det skapar problem för reningsverken och miljön - både i Sverige och i hela världen. Bara i Arboga spolas varje år 13 ton sopor ner i toaletten.

– Det är fullt med tamponger, bindor, kondomer och mycket som inte ska vara i toaletten. Det är ganska äckligt faktiskt, säger Maria Ekmark, driftingenjör på reningsverket i Arboga.

Det enda som ska spolas ner genom toaletten är kiss, bajs och toapapper. Det mesta av det övriga är sådant som inte kan tas om hand av reningssystemen i reningsverket.

– Bland annat går det här trasorna vidare ut i vår process och sätter igen pumpar så vi måste göra underhåll på dem, säger Marie Ekmark.

Men cirka 2/5 av världens befolkning har inte tillgång till toalett. FN har valt att uppmärksamma problemet genom "Världstoalettdagen".

Till exempel dör många barn i diarré, som orsakas av brist på vatten och sanitet. Många flickor tvingas sluta skolan när de får mens, eftersom det inte finns någon toalett på skolan.