Vera stoppades från att sjunga på Friends Arena - av Portugal

När Sverige igår mötte Portugal i den avgörande playoff-matchen hade Vera Guita från Västerås fått det hedersamma uppdraget att på plats framföra den portugisiska nationalsången. Men mindre än två timmar före matchen fick Vera beskedet att hon inte skulle få sjunga.

Efter veckor av förberedelser fanns Vera Guita från Västerås på plats i Solna och Friends Arena strax före klockan 17 igår. Efter att ha sjungt upp och vilat lite i logen var Vera redo att möta de 55 000 åskådarna på plats och miljontals TV-tittare. 

Men när det återstod mindre än två timmar till det planerade framträdandet kom chockbeskedet;

– Du får inte sjunga!

Anledningen till att Vera Guitas sånginsats ratades i sista stund var att det portugisiska fotbollsförbundet inte ville ändra på de matchrutiner som fram till igår varit så lyckade i VM-kvalet. Man ville från förbundets sida att spelarna, tillsammans med publiken skulle framföra nationalsången ihop. Ingen annan.

Så efter veckor av planering och förväntan fick Vera Guita besviken och något omtumlad istället sätta sig på läktaren och ta del av en uppspelad, instrumental version.

Vera Guita kom till Sverige från Portugal för drygt två år sedan och jobbar idag som lärare i spanska och engelska på Rudbeckianska Gymnasiet i Västerås. Hon har haft sången som intresse under en stor del av sitt liv och sjunger till vardags i Mariakören i Västerås.

Efter några tidigare soloframträdanden på den portugisiska ambassaden fick hon för en dryg månad sedan förfrågan om att framföra portugals nationalsång före matchen igår.

P4 Västmanland har varit i kontakt med Vera Guita, som inte vill vara med på någon ny intervju efter händelsen igår.

– Nu vill jag bara fokusera på mitt ordinarie jobb och helst av allt bara glömma bort hela den här historien. Men jag vill ändå tacka vänner, bekanta och även media för den uppmärksamhet och det stöd som jag fått både innan och nu efter.