Många anställda inom äldreomsorgen vill byta jobb

1:26 min

Drygt en femtedel av fackförbundet Kommunals medlemmar inom äldreomsorgen vill inte jobba kvar om tre år, enligt en färsk rapport. Ann-Louise Forslund på Kommunal Bergslagen tycker att det är alarmerande.

– Det är ju alarmerande. Det är ju en katastrof för omsorgen och framtiden, eftersom att antalet äldre kommer att öka i framtiden och då är det viktigt att man har personal som är utbildad och så pass många också som klarar av de här tuffa arbetsuppgifterna, säger Ann-Louise Forslund, vice ordförande på Kommunal Bergslagen, där Västmanland och Dalarna ingår.

– Så det här borde arbetsgivarna ta på största allvar, den här rapporten, säger Ann-Louise Forslund-

Kommunal har frågat drygt 5 700 av sina medlemmar som jobbar inom äldreomsorgen runt om i landet hur de upplever sitt arbete.

Drygt en femtedel svarar alltså att de inte vill jobba kvar inom samma yrke och bransch om tre år. I Västmanland är andelen ungefär lika stor som i landet som helhet.

Enligt rapporten upplever en stor del av de tillfrågade att det är jäktigt och psykiskt ansträngande.

En del har svårt att hinna ta raster.

– Det är någonting som vi hör, kanske inte varje dag men väldigt ofta, att man finner det svårt att ta ut sina raster för att det är så pressade situationer ute på arbetsplatserna som det är.

Vad kan det få för konsekvenser att så många inom äldreomsorgen upplever arbetet på det här sättet?

– Självklart kan det få stora konsekvenser, dels kan ju sjukskrivningarna öka. Sedan blir det ju naturligtvis också så att de ungdomar som kommer i beröring med äldreomsorgen de ser ju att med den här arbetsmiljön så kan inte jag se att det är ett framtidsyrke, säger Ann-Louise Forslund till P4 Västmanland.

Tyck till du också!

Vad tycker du? Har du egna erfarenheter av jobb inom äldreomsorgen? Eller tycker något ändå. Skriv i kommentarsfältet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.