Åklagaren vill se fildelare i fängelse

1:53 min

Under tisdagen avslutades Sveriges hittills största fildelningsrättegång i Västmanlands tingsrätt. Den åtalade Salabon riskerar både fängelsestraff och att betala miljoner i ersättning och skadestånd.

28-årige Salabon som stått åtalad för brott mot upphovsrätten bör dömas till omkring ett års fängelse, sade åklagaren Henrik Rasmusson när rättegången avslutades i Västmanlands tingsrätt.

– Det finns inget liknande fall som har prövats i domstol. Det här är ju ett ganska nytt område för domstolar och därför finns inte bra praxis, menar Henrik Rasmusson.

– När det gäller någon är förstauppladdare som seedar så många filmer finns det ingen jämförbar dom i Sverige och jag menar att straffvärdet ligger ganska högt.

Salabon har varit en fildelare av rang. Han har fått tag i nya filmer och tv-serier som han sedan gjort om till torrent-filer och gjort tillgängliga för fildelningssiten Swebits medlemmar.

I polisförhör har han sagt att han tillgängliggjort fler tusen filmer på det sättet, men åtalet handlar om 517 filmer och serier.

Av dem har Rättighetsalliansen laddat hem och kontrollerat 13 filmer, vilka 28-åringen erkänt att han gjort tillgängliga.

En fråga för rätten att ta ställning till är om 28-åringen ska dömas för de 13 filmerna eller om bevisen är sådana att han ska anses skyldig till alla de 517 filmer åtalet handlar om.

Rätten ska också ta ställning till de drygt sju miljoner kronor som Nordisk film kräver Salabon på för att ha tillgängliggjort en Beckfilm två dagar innan den släpptes på dvd.

Rättighetsalliansens Henrik Pontén som företräder filmbolaget menar att man ska se saken ur filmbolagets perspektiv och inte lägga fokus på vilka konsekvenser en sådan summa skulle kunna få för resten av 28-åringens liv.

– Under tio års tid har vi sagt att man inte ska lägga ut filmer utan tillstånd, för vi kommer att polisanmäla och blir det rättegång kommer vi att kräva skadestånd.

– Det här budskapet har vi upprepat gång på gång, och nu är det verklighet för vissa och då blir det de här konsekvenserna, säger Henrik Pontén.

28-åringens advokat Mats Ahlström vill inte lämna några kommentarar innan domen kommit.

Dom meddelas tidigast den 3 december.