Historiskt ministermöte i Västerås

Idag, lördag, kommer fem socialdemokratiska finansministrar till Västerås för att tala inför 330 partikamrater.
Den nuvarande finansministern Pär Nuder, men också Göran Persson, Bosse Ringholm, Erik Åsbrink och Kjell-Olof Feldt kommer alla att samlas på Aros congresscenter.

Mötet kommer också att fungera som valupptakt för socialdemokraterna.

- Det här är ett unikt tillfälle för oss att dra igång hela den socialdemokratiska valapparaten, säger Lars Eriksson, ombudsman för socialdemokraterna i Västmanland.

Anledningen till att man träffas i just Västmanland, och i år i Västerås är att dåvarande finansministern Gunnar Sträng kom till Ramnäs 1955 för att inviga ABF’s kursgård.

Det gick så bra att han och alla socialdemokratiska finansministrar efter honom valde att komma tillbaka hit varje år för att träffa partimedlemmar i något som blivit en egen studiedag där det finns tillfälle att diskutera och fördjupa sig i samhällsekonomiska frågor.

Men i år, när det är 50-årsjubileum, får man inte plats i Ramnäs, istället blir mötet på Aros congresscenter där fem socialdemokratiska finansministrar, under stor mediabevakning, och ett stort säkerhetspådrag, ska diskutera och tala.

Bland annat blir det en paneldebatt mellan de fem ministrarna, som kommer att ledas av salabon och tidigare regeringsmedlemmen Lena Hjelm-Wallén.

- Det kommer bland annat att handla om hur rollen som finansminister har utvecklats genom åren, berättar Lars Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".