Socialförvaltningen i Norberg får bakläxa

Socialförvaltningen är Norbergs kommuns stora problembarn. Verksamheten slog i fjol alla rekord i underskott och revisorerna är inte nådiga i sin kritik.

Det är uppenbart att nämnden inte har kontroll över sin ekonomi för protokollen från sammanträdena talar sitt tydliga språk om åtgärder framsprungna i panik, står det i en revisionsrapport som imorgon läggs på kommunfullmäktiges bord.

Revisionsrapporten är den tredje om hur socialförvaltningen i Norberg fungerar. Verksamheten har utretts av utomstående konsulter, under senaste året inte minst för att komma till klarhet om varför personalomsättningen varit så hög.

Men den senaste rapporten från revisorerna granskar i första hand nämndens sätt att leda och styra verksamheten, och det är ingen nådig läsning. Främst är det nämndens oförmåga att ha koll på ekonomin som revisorerna kritiserar. Prognoserna om budgetutfallet svajar rejält från sammanträde till sammanträde och ofta avstår man till och med från att ens försöka precisera storleken, konstaterar revisorerna.

Revisorerna ifrågasätter också om nämnden får tillräcklig ekonomisk information från förvaltningen. Budgetprognosernas osäkerhet liksom den omständighet att nämnden reagerar så sent på rapporter om hotande underskott talar sitt tydliga språk. Man ifrågasätter också hur förvaltningens ekonom arbetar, om denne har möjlighet att informare medarbetarna om den ekonomiska situationen.

Verksamheten befinner sig nu i ett ekonomiskt moras, konstaterar revisorerna och varnar för att överskridandet av 2004 års verksamhet kan komma att överstiga nio miljoner kronor efter att ha ökat med 25 procent på tre år.

Nu måste nämnden visa modet att ta strukturella, obekväma beslut, förklarar revisorerna i sitt rapport till kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".