Bostäder ska energideklareras

Från årsskiftet kan det bli verklighet med energideklarering av alla villor och hyreshus i Sverige. Tanken är att i längden spara energi och minska utsläppen.

Det är ett direktiv från EU som ska införas och det här kan betyda att fastighetsägare får en kostnad på 3 000-4 000 kronor eller ännu mer.

- Det är bra om man kan spara energi, men det tar emot om man utan att man känner att man ska få någonting ska betala tre till fyratusen, säger villaägaren Karl Sundberg i Västerås.

En villa ska energideklareras när den ska säljas, enligt förslaget. Och det räcker inte att husägaren själv fyller i en blankett, utan statsmakterna föreslår att man måste anlita en särskild energiexpert. Vad den experten kommer att ta betalt är svårt att säga, men några tusenlappar kommer det troligen att kosta.

Så gott som alla bostadshus som ska säljas ska omfattas av det här kravet, ett undantag är dock fritidshus. Målet är alltså att minska utsläppen och energiförbrukningen.

Enligt EU-direktivet ska det här träda i kraft redan till årsskiftet, men om det inte finns tillräckligt många energiexperter kan tillämpningen skjutas upp till år 2009.

Även hyreshus ska energideklareras. Men på Västerås kommunala bostadsbolag Mimer är man kritisk till den byråkrati som behöver byggas upp. Kanske kan energideklareringen också leda till höjda hyror, säger Mimers VD Björn Dahlberg.

- Det kan det ju göra. Det är svårt att ha en tydlig uppfattning om hur mycket arbete det innebär för oss, säger han.

Mimer skriver också i sitt remissvar till staten att ”det är viktigare att satsa resurserna på konkreta energibesparingsåtgärder än att bygga upp administrativa nationella system för dokumentation av energideklarationer.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".