Vikarier luras på fasta tjänster

Kommunal Västmanland reagerar nu mot arbetsgivare som kringgår lagen om anställningsskydd genom att begära läkarintyg. Det handlar om vikarier som har jobbat så länge att de snart har rätt till fast anställning.

Men då kan det hända att arbetsgivaren hänvisar till en sjukdom eller krämpa för att slippa ge vikarien fast anställning.

-Jag tycker det är bedrövligt ,säger Britt-Marie Höglund, ombudsman på Kommunal i Västmanland.

Det handlar om personer som har vikarierat länge, och som enligt lagen har rätt till en fast anställning. Men då kan arbetsgivaren begära ett läkarintyg av den anställde. Sen hänvisar man till det när man vägrar ge personen fast anställning.

- Vi har inte så många fall, men det finns. Vi har träffat på människor som kanske har jobbat i många år som inte får anställning, säger Britt-Marie Höglund, ombudsman på Kommunal i Västmanland.

Hon tycker sig dessutom märkt att det har ökat på senare år.

Kommunal har drivit några fall där vikarier har känt sej felaktigt behandlade, men det har inte gått till rättegång utan det har slutat med förlikning. Man har då gjort upp om en summa pengar som arbetsgivaren betalar till personen som inte får anställning.

Arbetsgivaren ”köper sej fri”, som Britt-Marie Höglund säger.

Arbetsgivaren har rätt att begära läkarintyg, men Britt-Marie Höglund tycker att det borde göras annorlunda.

- Om man vill begära läkarintyg, så ska man göra det redan första gången en person tas in som vikarie, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".