Brunt vatten i Västerås inte farligt

Flera vattenläckor har upptäckts i centrala Västerås under natten och morgonen. Läckorna har orsakat problem i trafiken. Dessutom har vattnet i ledningarna missfärgats.

Många ringer nu Mälarenergi i Västerås för att vattnet i kranarna blivit brunt, men driftsingenjör Anders Stenholt på det kommunala energibolaget säger att det inte är farligt. Vattnet blir brunt för att det på grund av läckan i morse nu rinner snabbt genom ledningarna och drar med sig beläggningar av metaller som järn och mangan. Vattnet är med andra ord drickbart men ser mest oaptiligt ut, säger Anders Stenholt till P4 Västmanland.

Det var en stor huvudledning som sprang läck tidigt i morse, men varför är fortfarande oklart. En läcka på Munkgatan gör att en körbana stängts av för att man måste gräva upp för att komma åt den trasiga ledningen. Det är oklart hur länge avstängningen komnmer vara kvar.

Det fanns tidigare en oro för att Punkt-gallerian skulle tvingas hålla stängt, eftersom vattenläckan påverkar butikernas sprinklersysten. Men nu står det klart att sprinklersystemet fungerar och därför håller butikerna öppet som vanligt.

Vattenläckorna har under morgonen även ställt till stora problem vid korsningen Kungsängsgatan-Björnövägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".