Stor vattenläcka kan ta tid att laga

Det kan dröja till imorgon bitti innan samtliga läckor i Västerås stad är lagade, i alla fall i vad man tror är huvudläckan under Björnövägen-Kungsängsgatan.

Det var någon gång efter midnatt som ledningar gick sönder på fem olika platser, men varför är fortfarande inte fastställt.

Det kommunala energibolaget Mälarenergi tror att det började i den halv meter - eller 500 millimeter - tjocka ledningen vid korsningen under Björnövägen-Kungsängsgatan.

– Det är gjutjärn, och så har det gått sönder här. Troligtvis är det nog en sten som har gått upp här eller någonting. Marken rör sig, säger en av ur Mälarenergis personal som var med och lagade läckan under Munkgatan.

Varför det över huvud taget har sprungit läck här i Västerås stad under natten vet man fortfarande inte, utan vad man nu koncentrerar sig på är att laga alla läckorna.

Sedan får man helt enkelt utreda vad det är som har hänt.

- Det behöver inte betyda att rören är gamla, säger Hans-Erik Wikström på Mälarenergi till P4 Västmanland.

- Det kan också vara så att marken har rört sig.

Det var vid lunchtid fullt med vatten under cykeltunneln i korsningen Björnövägen-Kungsängsgatan.

– Nu ska vi ju se till att få det här stängt och sedan ska vi laga läckorna. Det har vi ju inte börjat göra än. Sedan måste vi pumpa ut vattnet ur tunneln för att en läcka är här nere i tunneln, så innan vi kan laga den måste allt vatten bort och sedan kan vi på.

- Det tar nog säkert hela natten till, säger Lennart Holmquist, en av dem som kommer att arbeta med läckan under Björnövägen-Kungsängsgatan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".