Olle Thorell. Foto: Ninni Udén/Sveriges Radio.

För få vill jobba politiskt - politiker oroad

4:12 min

Riksdagsledamoten Olle Thorell (S) ser en uppenbar risk att svenskarna får nöja sig med de politiker som finns i framtiden snarare än välja dem.

Medlemmarna i de politiska partierna har minskat med hälften på tjugo år.

Ju färre det finns att välja av, desto mer begränsat blir urvalet. En självklar princip som nu också hotar demokratin i Sverige.

– Ju färre det är som konkurrerar om platserna i ett kommunfullmäktige eller en riksdagslista, desto sämre blir ju kandidaterna, säger Olle Thorell (S), som ser en risk att partipolitiken på sikt blir en plats för de argaste, inte de mest pragmatiska och resonerande.

Olle Thorells farhågor om ett dåligt urval och vad det leder till bekräftas av statsvetaren Martin Karlsson, doktorand på Örebro Universitet som tillsammans med Erik Lundberg är författare till rapporten "Mot medlemslösa partier", som handlar om orsaker, konsekvenser och strategier kring en svikande partimedlemskår.

– Det finns en väldigt oroande tendens att partierna får allt färre medlemmar och att medlemsantalet börjar krypa allt närmare det antal förtroendeposter vi har i Sverige.

– Om den här utvecklingen inte bryts snart kommer antalet medlemmar i partierna understiga antalet poster som behöver tillsättas och då har vi riktigt stora problem, säger Martin Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista