Kvinnor får betydligt lägre pension än män

Pensionerade kvinnor får klara sig på mycket mindre pengar än vad män i deras ålder kan röra sig med. För varje hundring som en genomsnittlig man över 65 år kvitterar ut i pension får en jämnårig kvinna nöja sig med att kvittera ut 60 kronor. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

På vissa håll är skillnaderna ännu större. I Västmanland är det de äldre kvinnorna i Heby som får minst pengar med i snitt 7800 kronor i månaden. Det jämfört med männen i Västerås som får nästan 16 och ett halv tusen. 16 424 kronor. Det här beror till största delen på att kvinnorna inte tjänat ihop lika mycket pengar under sina arbetsår som männen gjort. Många har arbetat deltid och vissa har varit hemmafruar. Men samtidigt har många gjort precis som 82-åriga Elsie Söderholm i Västerås och arbetat heltid. Men är man kvinna i Sverige idag får man ändå nöja sig med mindre.

Elsie Söderholm lever på marginalen, trots pension och en liten summa efter sin make som gick bort för 10 år sedan.

-I mitt fall går det precis bara runt, säger hon till P4 Västmanland.

Ane-Marit Moe forskar i genusfrågor vid Mälardalens Högskola. Enligt henne fanns det en tid på nittiotalet på det såg ut att bli bättre med jämställdheten. Men nu visar statistik att löneskillnaderna ökar igen. Moe säger till P4 Västmanland att hon hoppas att fler ska tycka de här frågorna är viktiga, men tror ändå att skillnaderna i löner och pensioner kommer fortsätta. När det gäller personer mellan 20 och 64 år är kvinnornas månadslöner i snitt 83 procent av männens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".