Skolskjutsar får kritik

Skolskjutsarna i Västerås får nu kritik av revisorerna. Det handlar om långa restider och bussar som har kommit för sent.

Informationen från Västerås stad var inför upphandlingen otydlig, och revisorerna menar bland annat att det i dag är för många som fattar besluten.

Barn och ungdomsnämnden väntas idag fatta beslut om att skicka frågan på remiss för att få in synpunkter på hur det kan organiseras bättre.

Två elever på Nybyggeskolan som under måndagen fick vänta länge på bussen efter skolan är Sandra Johansson-Lötzsch och Jessica Hällman.

- Den kommer om 40 minuter. Vi bara sitter här och pratar. Ibland slutar vi lektionerna för sent, och då hinner vi inte med bussen. Det säger Sandra Johansson-Lötzsch och Jessica Hällman, elever i klass 7E på Nybyggeskolan.

På Nybyggeskolan går högstadieelever från Dingtuna, Barkarö, Lillhärad och många mindre orter i sydvästra delen av Västerås kommunen. Och på morgnarna när alla elever ska till skolan, krävs en hel del planering för att få busstransporterna att klaffa.

I höstas var det stora problem med bussar som inte kom, långa restider, transporter som inte samordnades, problem som revisorerna nu påpekar till Västerås stad som är ansvarig för skolskjutsarna.

Bussbolagen Axelssons och Björks har också varit kritiska. Av revisorernas rapport kan man utläsa att de menar att Västerås stad inte har vågat stå för sina beslut, till exempel följa riktlinjerna eller linjelägga skjutsen för särskolans elever.

Skolskjutsarnas organisering ska nu utredas, vilket är nödvändigt med tanke på kommunens kassa.

- Kostnaderna har skenat iväg. Skolskjutsarna blir cirka sex miljoner dyrare per år än vad vi trodde. Det säger Barn och ungdomsnämndens ordförande Britt Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".