Oro för farliga transporter i Heby

Heby kommun vill i avvaktan på att riksväg 67 mellan Heby och Tärnsjö får en ny sträckning få stopp på de farliga transporterna.

Tusentalet långtradare kör sträckan varje dygn och flera hundra av dem är lastade med farligt gods. Även de närboende är oroliga över den ökande strömmen av tunga fordon. En av dem, Sven Andersson i Kjellviken, som bor några meter från vägen:

-Det har åkt en långtradare av vägen in i skogen här, bara ett par hundra meter härifrån, så visst är det en risk när man bor här brevid en kurva. Visst, det är farligt, säger Sven Andersson i Kjellviken, bor några meter från vägen, till P4 Västmanland.

Och enligt Sven Andersson har det blvit värre tryck på vägen de senaste åren.

-Det är ju helt annat idag än tidigare. Då var det knappt någon trafik men nu är det riktigt ruskigt. Visserligen är det 70 nu, men det är ingen som kör 70 här, säger Sven Andersson, som vore tacksam om man förbjöd transporter med farligt gods på vägen.

-Lågtradarna kör otrogligt fort här - 80, 90, 100, berättar Sven Andersson.

Maria Pettersson, handlägger ärenden gällande farliga transporter på länets vägar på Länsstyrelsen och hon förstår oron hos dem som bor längs vägen:

-Det är bara att tänka sig själv där man bor. Det går ju massor med transporter med farligt gods genom samhällen där det bor folk så det är inte speciellt svårt att förstå oron, säger Maria Pettersson till P4 Västmanland.

-Sedan är det ju väldigt många frågor som samverkar i det här och det är väldigt många delar att tänka på. En är t ex ekonomin. Transporter ska inte behöva gå långa långa omvägar för det är också ett miljoproblem efterom det innebär mer avgaser och utsläpp, säger Maria Pettersson, handläggare på Läsnstyrelsen till P4 Västmanalnd.

Nu ska länsstyrelsen ta ställning till Heby kommuns begäran om begränsningar för transporter med farligt gods.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".