Sex med djur kartläggs

En stor enkätundersökning har nu skickats ut i Sverige och Västmanland, som går ut på att kartlägga hur vanligt det är med sex med djur.

Det är statsmakterna som har beställt den här undersökningen, och bakom detta ligger påtryckningar från bland annat djurskyddsorganisationer, som vill att djursex ska bli olagligt igen.

- I den debatt som har förekommit så har man sett att det inte fins någon tillförlitilg statistik, och därför vill man försöka få fram det. Det säger Katarina Andersson, djurskyddsinspektör på Djurskyddsmyndigheten

Enkäten skickas ut till samtliga kommuner, distriktsveterinärer och länsstyrelser, samt till så gott som alla privatpraktiserande veterinärer. Ett exempel är Västerås Stad, men där känner i alla fall inte djurskyddsinspektören Josefina Nordström till några fall där djursex har förekommit.

- Nej, det gör jag faktiskt inte, jag har aldrig stött på det fenomenet, säger hon.

Att ha sex med djur var länge olagligt. Tidelag kallades det. Under 1600- och 1700-talen var det fler människor som dömdes för tidelag än för häxeri. Men sedan 1994 så är det inte längre olagligt att ha sex med djur, så länge inte djuret skadas. Däremot så kan en person dömas för djurplågeri, om djuret skadas.

I dag håller opinionen på att svänga igen. Men där den gamla lagen mest syftade till att hindra onaturligt sex som stred mot guds ordning, så är det i dag omtanken om djuren som gör att många veterinärer och djurskyddsorganisationer vill att sex med djur ska bli olagligt.

Regeringen kommer i vår att ta del av resultaten av enkäten och senare ska man bestämma hur man ska agera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".