Komunalrådet Åsa Eriksson. Foto:Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland

Norberg behåller allmännyttan

Åsa Eriksson: Tror kommunen är den bästa ägaren
1:49 min

Norbergs kommun ska inte sälja ut fler hyresfastigheter. I kommunens bostadspolitiska program för allmännyttan, som politikerna nyligen fattat beslut om, ska inga fastigheter säljas till privata fastighetsägare, säger socialdemokraten och kommunalrådet Åsa Eriksson.

  

– Vi tror ändå att kommunen är den bästa ägaren och förvaltaren. Vi har också slagit fast att kommunen inte kommer att bygga nya hyreslägenheter i egen regi, där kommer vi att samarbeta med andra när behov finns, säger Åsa Eriksson.

Att ni inte tänker sälja, är det erfarenheter av fastighetsägare som inte sköter sig som gör att ni tar det här beslutet?

– Ja det är en av anledningarna. Det finns väldigt många bra privata fastighetsägare i Norberg också men vi har haft problem de senaste tio åren, med att det har kommit in aktörer som vi upplever som mindre seriösa, säger Åsa Eriksson.

Att Norbergs kommun nu bestämt sig för att inte sälja ut allmännyttan och ha en plan för bostadspolitiken är något nytt, iallafall när det gäller de fastigheter som kommunen själva äger och förvaltar.

Med ägandet så kommer också ansvar för underhåll. Här hoppas Åsa Eriksson på statliga subventioner, men hur det blir med den frågan är idag en öppen fråga:

– Nuvarande regering har ju inte visat något intresse för det. Men det är väl ingen hemlighet att jag hoppas på regeringsskifte och då tror jag att det öppnar sig helt andra möjligheter efter september 2014.

Men det är ingen garanti?

– Det är absolut ingen garanti, men vi som kommun måste ha beredskap för olika scenario.

Om det nu inte skulle komma statliga subventioner. Då kommer vi att ligga kvar på den nivå vi ligger idag 10-11 miljoner per år för underhåll och då får vi beta av i den takt som pengarna tillåter säger Åsa Eriksson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".