Bröströntgen, mammografi. Foto: TT

C-profil vill ha mammografiuppror

"Man måste göra en ordentlig genomgång"
1:31 min

Fyra av tio kvinnor i Norberg, Fagersta och Skinnskatteberg struntar i mammografiundersökning på grund av avståndet till Västerås, där undersökningen görs. Carola Gunnarsson från Sala vill nu att Landstinget Västmanland återigen ska satsa på mammografivagnar.

– För det första tycker jag att man från landstingets sida måste göra en ordentlig genomgång över hur nyttjandet av mammografiundersökningar ser ut i länet. Det skiljer väldigt mycket mellan kommunerna, säger Carola Gunnarsson.

– Det andra är att titta på digitala, mobila lösningar som används i stort sett över hela landet i övrigt.

Tidigare fanns mammografivagnar, men de togs bort 2006 då man gick över till digital teknik.  

– Ja, då fanns inte en tillförlitlig digital teknik som var användbar, men det finns i dag och det finns också olika system och lösningar och man använder i landet lite olika företag som jobbar med detta. Jag tycker att man från landstingets sida ska titta på det här på ett seriöst sätt, säger Gunnarsson.

Vad tror du är anledningen till att man inte satsar på de mobila lösningarna, handlar det om pengar eller?

– Jag tror att pengar är en anledning men jag tror också att man har förbisett problemen med just kvinnors bristande deltagande vid mammografiundersökningar. Kvinnor prioriterar i alltför låg grad sig själva och sin egen hälsa och det är väldigt tydligt att det bland vissa grupper av kvinnor är mycket lägre deltagande. Där man har det besvärligt att ta sig och svårt att få ledigt från jobbet, därför tycker jag att det är landstingets ansvar nu att titta på situationen, säger Salabon och centerpartisten Carola Gunnarsson.

Rigmor Åkesson är socialdemokrat och landstingsråd med ansvar för sjukvårdsfrågor. Enligt henne är det ändå många som kontrollerar sig:

– Västmanlands kvinnor går till över 80 procent till mammografiundersökning och det oavsett avståndet. Men för att underlätta för dem kommer vi från maj månad kunna erbjuda rörelsehindrade att åka. Om de har färdtjänstbevis får de åka sjukresa, har de inte färdtjänstbevis och har svårt att ta sig så finns sjukreselinjerna, säger Rigmor Åkesson.

– Vi skulle kunna tänka oss att dela en digital mammografienhet med något annat län, men kostnaderna är stora och vi har i dag inte personal till de här digitala enheterna, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".