Stig Henriksson inte välkommen i V:s partistyrelse

1:48 min

Han är en av landets mest framgångsrika V-politiker. Men när valberedningen föreslår ny partistyrelse inför helgens kongress får han ingen plats. "Jag är ju en störig typ" säger Stig Henriksson.

Vänsterpartiet starke man i Fagersta blev besviken när han fick veta att han inte finns med i valberedningens förslag på ny partistyrelse.

-– Ärligt talat blev jag lite förvånad. Det är svårt att undvika att tro att en del kanske inte tycker om de framgångar som vi haft i Fagersta och vill visa det på det här sättet. Eller om det är något annat skäl, säger Stig Henriksson.

Partiledaren Jonas Sjöstedt lyfter ofta fram Stig Henriksson och Fagersta som det goda exemplet på hur vänstern kan styra. I förra kommunvalet fick vänsterpartiet hela 56 procent av rösterna. Hur kan det vara en nackdel?

-– Det är svårt att spekulera i. Det kan ju finnas väldigt goda skäl för en valberedning att få ihop ett pussel, många olika faktorer. Men samtidigt så finns det finns ju ett inslag av jantelag också i Vänsterpartiet, man ska inte tro att man är något,  säger Stig Henriksson.

Är det dig personligen som valberedningen inte gillar?

-– Ja antagligen, jag är ju en störigt typ så det är inte så konstigt i och för sig.

I helgen väljs den nya partistyrelsen på Vänsterpartiets kongress i Stockholm. Stig Henriksson har stöd från många inom partiet som hört av sig och sagt att de gärna skulle se honom i partistyrelsen. Men frågan är om det hjälper.

-– Problemet är att det inte räcker om en majoritet av ombuden på kongressen skulle tycka att jag ska vara med i partistyrelsen, om inte samma personer är överens om vem som inte ska vara med. Man måste vara överens om bägge sakerna, annars har det ingen effekt, säger Stig Henriksson.