Per Öhrn i en av VL:s bussar. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Skitiga skor sabbar bussens sittdynor

1:41 min

Sittdynorna i VL:s bussar blir ofta smutsiga eftersom passagerarna lägger upp sina smutsiga skor på sätena. Problemet har ökat sedan VL skaffade bussar med sittplatser mitt emot varandra.

– Framför allt att man tänker sig för. För det är alltid en annan passagerare som kommer och sätter sig. Det är synd att den ska sätta sig i smuts, säger Per Öhrn, produktionschef på VL.

Per Öhrn berättar att bussarna rengörs varje kväll. Bland annat svabbar man golvet i bussen och kollar sittplatserna.

– Är en dyna skitig eller det är för hårt slitage så byts den ut, säger Per Öhrn.

Smuts på sätena har blivit vanligare sedan några år tillbaka, då VL skaffade bussar där vissa säten är vända bakåt i stället för framåt.

Det leder till smutsigare säten och mer städning. Men hur mycket rengöringen av just dynorna kostar går inte säga. När man städar, så städar man hela bussen på en gång. Därför kan man inte heller säga om det blir någon fördyring på grund av detta.

Vintertid är den värsta säsongen, på grund av allt vatten och smuts som folk drar in.

Lyssnare som hört av sig tror att folk i allmänhet skötte sig bättre förr, och att de nya generationerna har ett annat beteende som bland annat leder till att man har närmare till att lägga upp skorna på sätena. Det håller dock inte Per Öhrn med om.

– Jag tror att man tänker sig inte för. Man sträcker ut benen och då hamnar benen tyvärr på dynan, säger Per Öhrn.

Lyssnartips

Hör av dig och tipsa du också! Ring 021-495 25 58 till publikredaktörerna Monica Elfström och Jenny Rask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista