Ulla Persson (S) kommunstyrelsens ordförande i Västerås. Arkivfoto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Stor löneklyfta i kommuntoppen

Löneskillnaderna mellan chefstjänstemännen och de högsta politikerna i Sveriges kommuner ökar. I Västerås har kommunstyrelsens ordförande en månadslön på 63 700 kronor medan stadsdirektören tjänar 130 000.

Vad tycker du? Är det rimligt att tjänstemännen tjänar så mycket mer än de ansvariga politikerna? Skriv i kommentarsfältet!

Löneklyftan mellan kommunernas toppolitiker och chefstjänstemännen har ökat från 32 till 38 procent på några år, visar en genomgång som Dagens Samhälle har gjort.

Ulla Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås, tjänar 63 700 kronor i månaden medan stadsdirektören, Bo Dahllöf, tjänar mer än dubbelt så mycket: 130 000 i månaden.

– Visst, han är på en marknad, inte jag. Men det är jag som är högst ansvarig. Skillnaden är inte rimlig, säger Ulla Persson till Dagens Samhälle.

Enligt tidningen tjänar en kommundirektör i Sverige genomsnitt drygt 74 400 kronor i månaden, medan en kommunstyrelseordförande får knappt 53 800 kronor.

I snitt tjänar kommuncheferna 40 procent mer än de högsta politikerna, enligt Dagens Samhälle.

Bland cheferna tjänar kvinnor och män lika mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".