Forskning ska få fler att gå på mammografi

"Förhoppningsvis kan det rädda liv"
3:58 min

När det gäller att upptäcka bröstcancer borde ju jämlikheten vara total, eftersom alla kvinnor över 40 kallas på mammografi vartannat år tills de fyller 74. Men många kommer ändå inte.

Nu ska forskaren Maria Nordfjord Zidar på Mälardalens högskola ska titta vad det beror på.

– Man får fundera över den gruppen som inte kommer. Hur ser den sammansättningen ut? Finns det några gemensamma nämnare? Beror det på strukturella faktor, ekonomi, etnicitet osv? Det kan ju faktiskt åtgärdas vissa av faktorerna och då är det av intresse, säger Maria Nordfjord Zidar.

Forskningsprojektet är fyra studier som kommer att genomföras. Det är register, enkät, intervju och intervention. Först ut är registerstudien där de tittar på bostadsort, ålder och deltagarfrekvens.

– Förhoppningsvis kommer resultatet att bidra till att skapa bättre förutsättningar för kvinnor att delta i mammografisk screening, det vill säga en högre deltagarfrekvens. Då räddar det också liv, säger Maria Nordfjord Zidar på Mälardalens högskola.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".