Håkan Berndtsson visar Västerås stads nya valkarta. Foto: Marcus Carlsson/SR.

Västerås stad ritar om kartan inför valet

"Önskemål om snabbt valresultat"
1:13 min

Inför valet i höst har Västerås stad ritat om kartan, vilket ska minska köer i vallokaler och ge ett snabbare valresultat.

Valnatten 2010 tog det tid innan distrikten i Västerås hade räknat rösterna och rapporterat valresultatet.

Efter det har man ritat om distrikten och gjort dem fler och mindre.

Nu ska det bo max 2 000 röstberättigade i varje distrikt, vilket ska göra att valresultatet rapporteras snabbare och att väljare slipper köa i vallokalen.

– Detta har vi gjort för att staden har växt ganska mycket och vi har också haft stora valdistrikt, säger Västerås valnämnds sekreterare Håkan Berndtsson.

– Det är ju önskemål om att vi ganska snabbt på valnatten ska få fram resultatet och är distrikten för stora drar rösträkningen ut på tiden, säger Håkan Berndtsson till P4 Västmanland.

Staden har också dragit om gränsen för östra och västra valkretsen som staden är indelad i samband med valet.

Eftersom Västerås östra sida vuxit mest de senaste åren har man dragit om gränsen mellan öst och väst så att det ska bo ungefär lika många röstberättigade i de båda valkretsarna.

I och med gränsdragningen har man även tagit hänsyn till att valdeltagandet brukar vara något lägre i de västra delarna.

En så här ordentlig översyn av valkretsar och distrikt har staden inte gjort sedan 1980-talet, även om vissa förändringar gjordes inför valen 1994 och 1991, enligt Håkan Berndtsson.

Västerås kommunfullmäktige beslutade om förändringen i oktober 2013.

Länsstyrelsen godkände den två månader senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".