Pamela Strömberg Ambros, socialchef Kungsör. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Långsam utredning av barn som far illa i Kungsör

1:36 min

Kungsörs kommun tar för lång tid på sig med ärenden om barn som far illa. Det menar Inspektionen för vård och omsorg. Om kommunen inte löser problemen väntar ett vite på en halv miljon kronor.

– Jag tror vi kommer att fixa det. Nu har vi tre man på plats och tror det kommer bli jättebra, om vi - peppar, peppar - lyckas behålla alla dem. Det säger Pamela Strömberg Ambros, socialchef i Kungsör.

Kungsörs kommun har nyanställt en person. Man har också låtit en anställd som tidigare hade andra arbetsuppgifter gå över till att jobba med ärenden om barn som far illa. Dessutom annonserar kommunen för att anställa en tredje person.

– Tack och lov, nu känns det lite bättre, säger hon.

Kungsör hade problem även i fjol. Socialstyrelsen kritiserade kommunen i maj, men i september såg det ut som man hade anställt tillräckligt med personal. Men senare under hösten slutade ett par av dem.

Problemet att hitta kompetent personal är mer eller mindre detsamma över hela landet. Det kan ha att göra med att det är svåra utredningar som få personer har kompetens att klara. Det kan också vara påfrestande att jobba med barn som mår oerhört dåligt och far illa.

Pamela Strömberg Ambros säger ändå att den senaste tidens strul inte har gått ut över barnen.

– Inte direkt att någon har blivit utan insats. Det kan vara att man inte följt upp ett ärende i tid och så vidare, säger hon.

Inspektionen för vård och omsorg vill ha besked senast den 31 januari, på vilka åtgärder kommunen vidtagit. Bedöms det då som tillräckligt, slipper kommunen betala vitet på en halv miljon kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista